Jeśli pizza, to tylko z tego opalanego drewnem!
Ogród Zdrowie

Jeśli pizza, to tylko z tego opalanego drewnem!

Pizza bezapelacyjnie jest jednym z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Najlepiej smakuje  upieczona w piecu opalanym drewnem. Pizza wyciągnięta wprost z takiego pieca jest chrupiąca i miękka, dzięki czemu staje się wyjątkowo smaczna. Sprawdź, jakie tajemnice kryją się za tym pysznym, włoskim plackiem.

Ciasto na pizzę

Potrzeba dużej wiedzy i wielu lat praktyk, aby pizza z pieca opalanego drewnem wyszła idealna. Do przygotowania dobrego ciasta, używa się wyłącznie mąki, drożdży, wody oraz soli – bardzo ważne są odpowiednie proporcje. Ciasto, po leżakowaniu jest porcjonowane na mniejsze kawałki. Następnie dokładnie rozwałkuj placek, który właśnie staje się podstawą pysznej pizzy. Teraz można nałożyć pomidorowy sos i ulubione dodatki. Jeżeli pizza nie wyjdzie Ci za pierwszym razem, nie przejmuj się! Nauka techniki wyrobu może zająć nawet kilka lat.

Smakowite dodatki do pizzy

Wybranie najlepszych jakościowo produktów, które położysz na pizzy, to jedna z tajemnic wielu włoskich restauracji. Bardzo ważne są jak najlepsze pomidory, a także wysokiej jakości ser mozzarella i oczywiście najbardziej aromatyczne przyprawy. Poza podstawowymi składnikami na pizzy położyć możesz dowolne dodatki, które lubisz najbardziej. Najlepiej, jeśli byłyby one włoskie. Jeśli jednak nie masz możliwości zakupu takich, postaraj się, aby Twoje dodatki były jak najwyższej jakości. Włoska pizza powinna być jedzona bez jakichkolwiek sosów, a na pewno już tych ciężkich, majonezowych. Polej ją oryginalną oliwą i dodaj bazylię. Tak będzie smakować zdecydowanie najlepiej!

Jeśli pizza, to tylko z tego opalanego drewnem

Sztuka tajemna, czyli wypiekanie

Odpowiednią temperaturę wypiekania bardzo trudno osiągnąć. Ma ona za zadanie sprawić, że ciasto na brzegach będzie chrupiące, jednak środek pozostanie miękki. Profesjonalne drewno do opalania pieca z pizza znajdziesz na stronie https://stonesgarden.pl/ . Powinno być suszone, jednak z zachowaną wilgotnością, pozbawione niedoskonałości (pleśni i grzybów), które mogłyby wywołać niechcianą alergię. Popiół, który ewentualnie pozostanie po spalonym drewnie z powodzeniem możesz wykorzystać jako nawóz do roślin. Jeśli chodzi o czas, w jakim pizza powinna być wypiekana, zależy ona od temperatury w piecu – pizza może upiec się nawet w sześćdziesiąt sekund!

Nauka przygotowywania prawdziwej, włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem to długi, jednak jakże przyjemny proces. Mieszaj ze sobą różne składniki, tworząc za każdym razem inną wersję tego dania. Dobra zabawa i wyśmienita uczta gwarantowane!